Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a comentat dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă, care au dus, într-un final, la demisia generalului Florian Coldea. Ghiţă a acuzat-o chiar pe ea că face parte dintr-un serviciu secret străin, acuzaţie pe care şefa DNA a negat-o categoric.
”Nu vreau să fac un dialog cu un inculpat fugar. De când au apărut primele lui declaraţii, am sesizat CSM, am cerut arestarea preventivă. Am spus că nu sunt, nu voi fi prietenă cu Sebastian Ghiţă” a spus şefa DNA. ”L-am întlnit la evenimente organizate de instituţii publice, nu am avut întâlniri între patru ochi, nu am fost în vacanţă împreună” a mai continuat Laura Codruţa Kovesi, sugerând că acesta minte.
Ea crede că o vină pentru dispariţia fostului deputat o poartă Poliţia. ”Am descoperit dintr-o dată ce mulţi prieteni aveam şi nu ştiam. Bineînţeles, în ghilmele.(…)A dispărut de sub filaj, este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Dispariţia de sub filaj a fost anunţată procurorului de caz abia a doua zi, după aproximativ 16 ore. Poliţia trebuia să răspundă la două întrebări. Ghiţă avea control judiciar, cu obligaţia de a se prezenta la poliţie. Deci supravegherea ţinea de poliţie. Am solicitat arestarea preventivă, dar Parlamentul a respins. A doua măsură este cea a filajului.”
Procurorul general al DNA consideră că sunt consecinţe grave ale dispariţiei lui Ghiţă şi a acuzaţiilor formulate ulterior de el. ”Ancheta a fost afectată. Ghiţă se sustrage de la urmărirea penală, poate să distrugă probe, să influenţeze martori, are mesaje seară de seară la televiziune. Este vorba de un om urmărit internaţional. Am sesizat CNA, am sesizat CSM, doar săptămâna aceasta am trimis trei sesizări, am trimis spre informare procurorului general, ministrului Justiţiei. Vorbim despre un asalt asupra sistemului de justiţie care vizează decredibilizarea, hărţuirea sistemului de justiţiei în general. Un asalt susţinut de persoane inculpate. Declaraţiile lor sunt considerate mari dezvăluiri.”
Totul face parte dintr-un atac împotriva sistemului judiciar, pornit de mai mult timp, consideră procurorul general DNA. ”Atacul asupra justiţiei a început de anul trecut, amintiţi-vă de dosarul Black Cube. Am informaţii că oameni de afaceri anchetaţi au pus bani pentru denigrarea justiţiei. Să facem un calcul cu averile oamenilor de afaceri anchetaţi de DNA în ultimii trei ani, se adună o sumă colosală. În cazul Ghiţă, au fost atacuri contra procurorilor de caz, asupra judecătorilor. A existat un mit că DNA face dosare politice. Când au apărut condamnările în aceste dosare am crezut că acest mit a dispărut. E ridicol să spui că sunt dosare politice când într-un dosar sunt 15 magistraţi, inclusiv judecători de la instanţe diferite. I-am arătat ministrului Justiţiei un dosar cu sesizările pe care le-am făcut în această privinţă.” (Gabriel Niculescu)